Problemen met kauwen of aangezichtspijn? Los het op met gnathologie

Heeft u regelmatig last van hoofdpijn, kaakpijn, oorpijn, of zelfs nek- en schouderklachten zonder duidelijke oorzaak? Deze ongemakken kunnen voortkomen uit problemen met uw kauwstelsel. Bij Tandarts aan de Maas in Cuijk hebben we de oplossing voor deze problemen waarbij de oorzaak ligt binnen het kauwstelsel: gnathologie. Deze gespecialiseerde tak van de tandheelkunde richt zich op het diagnosticeren en behandelen van functionele problemen in het kauwstelsel, zodat u weer pijnvrij kunt leven en genieten van een gezonde mond. Lees snel verder en ontdek of dit de oplossing kan zijn zodat u weer pijnvrij kunt leven. 

Wat is gnathologie?

Gnathologie is een tandheelkundige specialisatie die zich richt op de functie en dysfunctie van het kauwstelsel. Dit omvat de tanden, kaken, kaakgewrichten (temporomandibulaire gewrichten, TMJ) en de bijbehorende spieren. Het doel van gnathologie is om een correcte en pijnvrije kauwfunctie te herstellen en te behouden. Problemen binnen dit systeem kunnen leiden tot diverse klachten, zoals hoofdpijn, kaakpijn, oorpijn en zelfs nek- en schouderklachten.

Behandelingen binnen de gnathologie

Gnathologische behandelingen bij Tandarts aan de Maas zijn gericht op het diagnosticeren en behandelen van functionele problemen in het kauwstelsel. Hieronder beschrijven we enkele van de meest voorkomende behandelingen:

 • Diagnostiek en analyse
  Na een grondige beoordeling van de kaakgewrichten, kauwspieren en het gebit met röntgenfoto’s, MRI’s of CT-scans, kan een gedetailleerd beeld worden verkregen van de kaakstructuur en gewrichten. Vervolgens wordt een functieanalyse uitgevoerd, waarmee de beweging van de kaak wordt geanalyseerd om afwijkingen op te sporen.
 • Beetregistratie en -analyse
  De beet wordt beoordeeld en ook de verhouding tussen boven- en onderkaak wordt in beeld gebracht. Dit kan helpen bij het identificeren van problemen zoals een verkeerde beet (malocclusie).
 • Opbeetplaat of splint therapie
  Een op maat gemaakte kunststof plaat wordt over de tanden wordt geplaatst om de kaakspieren te ontspannen, de kaakgewrichten te ontlasten en de beet te corrigeren.
 • Fysiotherapie en oefeningen
  U krijgt specifieke oefeningen en therapieën om de spieren te versterken en te ontspannen, en om de kaakfunctie te verbeteren.
 • Correctieve tandheelkundige behandelingen
  Aanpassingen aan het gebit zoals kronen, bruggen of orthodontie om de beet te corrigeren en een evenwichtige kauwfunctie te herstellen.

Voordelen van gnathologie

Gnathologie speelt een cruciale rol in de algehele mondgezondheid. Problemen met de kaakgewrichten en kauwspieren kunnen vergaande gevolgen hebben voor uw welzijn. Hier zijn enkele voordelen van gnathologische behandelingen:

 • Pijnverlichting: Effectieve behandeling van kaak- en hoofdpijnklachten.
 • Verbeterde kauwfunctie: Herstel van een efficiënte en pijnvrije kauwfunctie.
 • Preventie: Voorkomen van verdere slijtage aan tanden en kiezen door verkeerde belasting.
 • Algehele gezondheid: Verbetering van de algehele gezondheid en levenskwaliteit door het verminderen van pijn en ongemak.

Verlicht uw pijn met Tandarts aan de Maas

Gnathologie is een essentieel onderdeel van de tandheelkunde dat zich richt op de complexe interacties binnen het kauwstelsel. Bij Tandarts aan de Maas in Cuijk hebben we de expertise en de technologie om u te helpen bij het diagnosticeren en behandelen van problemen met uw kaakgewrichten en kauwspieren. Door onze patiëntgerichte benadering en gespecialiseerde behandelingen zorgen wij ervoor dat u weer pijnvrij kunt kauwen en genieten van een gezonde mond.

Heeft u last van kaakpijn, hoofdpijn of andere gerelateerde klachten? Neem dan contact op met ons team bij Tandarts aan de Maas. Wij staan klaar om u te helpen en samen te werken aan uw mondgezondheid en welzijn.