Het verschil tussen tandarts en mondhygiënist uitgelegd

Bent u ooit in de war geraakt of u bij een mondprobleem bij de tandarts of juist de mondhygiënist moet zijn? Dan bent u niet de enige. Bij Tandarts aan de Maas in Cuijk krijgen we deze vraag namelijk ook regelmatig. We vertellen u daarom graag wat de verschillen zijn én wanneer u waar moet zijn. 

De rol van een tandarts

Tandartsen worden ook wel de architecten van de glimlach genoemd. Ze zijn breed opgeleid en gespecialiseerd in mondproblemen. Zowel het stellen van diagnoses als de behandeling ervan. Hun belangrijkste taken zijn:

 1. Diagnose en behandeling
  Door hun specialistische opleiding en vaak vele jaren ervaring, zijn tandartsen als geen ander in staat om bijvoorbeeld tandbederf, gaatjes en andere tandheelkundige aandoeningen te identificeren en behandelen.
 2. Controleren van mondgezondheid
  Bij de halfjaarlijkse controle wordt naast een inspectie van het gebit ook de mondgezondheid gecontroleerd. Tekenen van ziekten zoals tandvleesaandoeningen maar ook orale kanker en andere problemen worden vaak als eerste door een tandarts ontdekt. 
 3. Tandheelkundige restauratie
  Het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen zijn restauratieve procedures die bedoeld zijn om beschadigde tanden te herstellen. 
 4. Extracties
  Het trekken van tanden en kiezen, ook wel extracties genoemd, en andere chrirugische ingrepen worden uitgevoerd door een tandarts. 
 5. Advies en instructie
  Van de tandarts ontvangt u advies over mondverzorging, tanden poetsen en flossen.

Dit doet de mondhygiënist

De mondhygiënist speelt een cruciale rol in het gezond houden van de mond en voorkomen van tandheelkundige problemen. 

 1. Gebitsreiniging
  Tandplak en tandsteen zijn de grote boosdoeners voor het ontstaan van tandbederf en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist verwijdert dit waardoor uw gebit gezond blijft. 
 2. Tandvleesgezondheid
  Controle van de gezondheid van tandvlees is één van de belangrijkste taken van de mondhygiënist. Ook zorgt deze voor behandeling van tandvleesaandoenignen zoals gingivitis. 
 3. Advies en preventie
  Ook bij de mondhygiënist kunt u  een uitgebreid advies verwachten over het verzorgen van je mond én het ontwikkelen van een gezonde mondroutine.

Samenwerking tussen tandarts en mondhygiënist

Wanneer u bij de tandarts op controle komt, kan het zijn dat deze u doorverwijst naar de mondhygiënist. De mondhygiënist en de tandarts zijn dus zeker geen concurrentie maar vullen elkaar juist aan. Als patiënt van Tandarts aan de Maas in Cuijk profiteert u hiervan, want in beide disciplines zijn specialisten vertegenwoordigd in ons team. Zo heeft u één adres voor al uw mondzorg. 

Wilt u meer informatie over de praktijk? Neem dan gerust contact op, wij beantwoorden graag al uw vragen. Direct inschrijven als patiënt? Dat regelt u eenvoudig online, net zoals het maken van een afspraak. Zien we u snel?